Terapie individuala

Terapia individuala (denumita uneori „psihoterapie“ sau „consiliere“) este o relatie de colaborare intre psihoterapeut si client, intr-un mediu placut, confortabil si confidential, care are ca scop:
– explorarea sentimentelor, credintelor si comportamentelor,
– sa lucreze cu amintirile dificile sau care au o influenta puternica asupra persoanei,
– sa identifice aspectele din viata clientilor pe care acestia ar dori sa le schimbe,
– sa se inteleaga mai bine ei insisi si pe ceilaltii,
– sa-si stabilesca obiective personale si sa lucreze spre schimbarea dorita.

Unii apeleaza la terapie pentru o varietate de motive, de a face fata provocarilor majore sau traume din copilarie, de a face fata depresiei sau anxietatii, sau pur si simplu doresc dezvoltare personala si o mai mare incredere in propriile resurse. Obiectivele comune ale terapiei pot inspira schimbarea sau imbunatatirea calitatii vietii.

Cand e bine sa apelam la psihoterapeut?

Oamenii apeleaza la psihoterapie atunci cand o problema le provoaca suferinta sau le afecteaza viata de zi cu zi. Problemele pot fi: ganduri negative, sentimente, comportamente, sau chiar o senzatie corporala, cum ar fi durere sau oboseala. Este important sa nu se astepte pana cand simptomele devin severe. Este indicat sa apelati la psihoterapie si atunci cand sunteti nefericiti sau va simtiti complesiti si fara speranta. Terapia va poate ajuta si cand nu va puteti concentra la munca sau la scoala, in cazul dependentelor sau cand simtiti nevoia de a va rani sau de a rani pe altcineva.

Unii oameni evita terapia din diverse motive:
– teama de a nu fi catalogati ca avand probleme mentale
– rusine de a vorbi despre ei si problemele cu care se contrunta
– nu doresc sa constientizeze ca au o problema
– teama ca discutiile din timpul terapiei nu sunt confidential
– probleme financiare
Totusi statisticile arata ca 1 din 5 adulti au probleme psihologice.

Un terapeut bine pregatit va poate ajuta sa faceti modificari ale stilului de viata, sa identificati cauzele care stau la baza simptomelor si sa gasiti strategii pentru schimbarea gandurilor nedorite si a comportamentelor. Terapia va poate ajuta sa dobanditi abilitatile de a gestiona simptomele, de a reduce stresul  si de a imbunatati calitatea vietii.

Prima sesiune de terapie se concentreaza pe colectarea de informatii. Un terapeut vorbeste cu clientul cu privire la sanatatea lui fizica, mentala si emotionala. Ei discuta, de asemenea, despre ceea ce aduce persoana la terapie. Aceasta discutie poate dura 1-2 sesiuni, timp necesar pentru terapeut sa isi faca o imagine cat mai completa asupra problemei.

Clientul poate folosi prima sesiune pentru a decide daca stilul terapeutului este o alegere buna pentru nevoile lui. Gasirea unui terapeut cu care sa va simtiti confortabil este vital pentru o terapie de succes. Este important sa vorbiti despre tipul de terapie care vor fi utilizate, obiectivele terapiei, durata unei sedinte, numarul de sedinte pe saptamana, precum si modul in care se vor evalua progresele.

Multi terapeuti isi incurajeaza clientii sa vorbeasca cat mai mult. La inceput poate fi greu sa vorbesti despre experientele din trecut sau preocupari curente. Sesiunile pot starni emotii intense. Este posibil sa treci prin diferite sentimente, de la suparare si furie la tristete si chiar durere. Cu toate acestea, terapeutul te poate ajuta sa-ti reconstruiesti increderea si sa te simti din ce in ce mai confortabil pe masura de terapia progreseaza.

Primul pas este sa suni pentru a stabili prima sedinta. Programeaza-te pentru o sedinta de psihoterapie si impreuna vom gasi cele mai bune metode de a reface echilbrul interior si a-ti recastiga controlul asupra propriei vieti.