Terapie de cuplu si a familiei

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie in care un terapeut cu experienta ajuta persoanele implicate intr-o relatie romantica sa obtina o noua perspectiva asupra relatiei lor, sa-si rezolve conflictele si sa-si imbunatateasca relatia folosind o varietate de intervenții terapeutice. Cu toate ca instrumentele folosite pot varia in functie de formarea terapeutului, toate terapiile de cuplu au următoarele elemente generale:

  1. Concentrarea pe o problema specifica ( de exemplu: gelozie, incompatibilitate sexuala, infidelitate, adictii, etc)
  2. Participarea activa a terapeutului in tratarea relatiei ca intreg, si nu a fiecarui individ separat.
  3. Interventii orientate spre solutii si spre schimbare inca de la inceputul terapiei.
  4. Stabilire foarte clara a obiectivelor terapiei.

Terapia de cuplu incepe, de obicei, cu cateva intrebari standard, in ceea ce priveste istoria relatiei precum si unele de explorare a familiilor de origine ale partenerilor, valorile si contextul cultural. Terapeutul poate utiliza sesiunile initiale ca si intervenite in stare de criza, daca este necesar.

Terapeutul va ajuta cuplul sa identifice problema centrala pe care se va focusa interventia terapeutica, stabilind obiectivele si structura terapiei.  El ii va ajuta deasemenea, sa inteleaga dinamica relationala care mentine problema, ajuntandu-i sa-si vada rolul in interactiunile disfunctionale. Acest lucru ii va ajuta sa-si schimbe perspectiva asupra relatiei si sa se inteleaga reciproc.

Terapia de familie ajuta la imbunatatirea comunicarii si solutionarea conflictelor. Este, de cele mai multe ori, o terapie de scurta durata. Pot fi prezenti toti membrii familiei sau doar cei care vor si sunt dispusi sa participe.  Obiectivul terapeutic specific va depinde de istoria familiei. Sesiunile de terapie va pot ajuta sa va dezvoltati abilitatile de a crea noi legaturi de familie si de a face fata cu succes momentelor de stres, chiar si in perioada post-terapie.

Terapia de familie va poate ajuta sa va imbunatatiti relatiile problematice cu sotul, copiii sau alti membri ai familiei. Poate sa abordeze probleme specifice, cum ar fi problemele maritale sau financiare, un conflict intre parinti si copii, sau impactul abuzului de substante sau a unei boli psihice asupra intregii familii. Familia ta poate urma terapia de familie, in paralel cu alte tipuri de tratament, mai ales in cazul in care unul dintre voi are o boala psihica sau dependente, care necesita, de asemenea terapie individuala sau tratament de recuperare.

Terapia de familie poate fi utila in orice situatie familiala care provoaca stres, durere, furie sau conflict. Acesta poate ajuta membrii familiei sa se inteleaga mai bine unul pe altul si sa devina mai uniti.

In timpul terapiei de familie, aveti posibilitatea sa:

  • Examinati abilitatea familiei de a rezolva problemele si de a-si exprima gandurile si emotiile.
  • Explorarea rolurilor in familie, a regulilor si a modelelor de comportament pentru a identifica problemele care contribuie la conflict – si a modalitatilor de a rezolva conflictele.
  • Identificarea punctelor forte ale familiei, cum ar fi sprijinul reciproc, si a celor slabe, cum ar fi dificultatea in a-si exprima sentimenetele si emotiile.

De exemplu:
Copilul adolescent sufera de depresie. Familia nu intelege comportamentele si stari lui si nici nu stie care e cea mai potrivita modalitate pentru a-i oferi sprijin. Cu toate ca esti ingrijorat de sanatatea copilului tau, conversatiile cu el sau alti membri ai familiei se transforma mereu in certuri, iar tu te simti frustrat si furios. Comunicarea se diminueaza, nu mai sunt luate decizii de comun acord, iar ruptura este din ce in ce mai mare.

Intr-o astfel de situatie, terapia de familie va poate ajuta prin:

  • Sublinierea provocarilor specifice si a modului in care familia le face fata
  • Invatarea de noi modalitati de interactiune si de a depasi tiparele nesanatoase care guverneaza relatiile familiale
  • Stabilirea unor obiective individuale si de familie si a modalitatilor de a le atinge

In cele din urma, adolescentul va avea instrumentele necesare pentru a face fata depresiei, iar intreaga familie va dezvolta un sentiment de intelegere si apropiere.

Terapia de familie nu rezolva in mod automat conflictele familiale si nici nu face o situatie neplacuta sa dispara. Dar poate ajuta membrii familiei sa se inteleaga mai bine unul pe altul, si le poate oferi modalitati de a face fata unor situatii dificile, intr-un mod cat mai eficient.

Programeaza-te pentru o sedinta de psihoterapie si impreuna vom gasi cele mai bune metode de a reface echilbrul si comunicarea eficienta in cadrul familiei.