Blv. Nicolae Balcescu 36, Bucuresti , RO
+40761.982.821

Terapia Ericksoniana – Inconstientul Tau Este Cel Mai Bun Medic

“Sunt lucruri pe care le stii, dar nu stii ca le stii. Cand vei sti ceea ce nu stii ca stii, te vei schimba”
Milton Erickson

Ce este Terapia Ericksoniana?

Inainte de a va raspunde la aceasta intrebare, doresc sa va intreb si eu ceva: va este frica sa zburati cu avionul? Sau poate sa mergeti la dentist? Ati incercat sa slabiti sau sa renuntati la fumat, dar nu reusiti? Si nici nu intelegeti de ce? Toate aceste intrebari isi au raspunsul in inconstientul dumneavoastra.

Terapia Ericksoniana sau hipnoterapia ericksoniana, cum mai este ea denumita, este o forma de psihoterapie moderna care foloseste hipnoza ca metoda de accesare a inconstientului, locul in care se gasesc toate trairile, amintirile, sentimentele fiecaruia.

Este un proces natural de psihoterapie orientat spre prezent si viitor, folosind tehnici de hipnoza naturale dezvoltate de Dr. Milton H. Erickson, care te ajuta sa traiesti mai sanatos si sa iti solutionezi probleme. Procesele care duc la schimbare, sunt mai scurte, mai rapide, mai placute si nu creeaza disconfort.

Aceasta face parte din categoria terapiilor de scurta durata, sau centrate pe solutii, categorie in care gasim si psihoterapia cognitiv-comportamentala, integrativa, experientiala, si multe altele.
Cand auzi termenul “hipnoza” s-ar putea sa te gandesti la acea forma traditionala, in care psihoterapeutul folosea sugestii directe, puternice si autoritare in timpul transei, sau la cea de scena, pe care o vedem la circ sau in spectacole. Hipnoterapia inseamna doar “utilizarea clinica a hipnozei”.

Numele “hipnoterapia” este inselator, pentru ca nu este cu adevarat o terapie de sine statatoare. Hipnoterapia este doar un “instrument” – o modalitate de a folosi hipnoza pentru a atingea numite obiective. Asa cum spunea si Milton Erickson: „Hipnoza in sine nu face nimic… dar iti ofera un climat favorabil pentru a lucra.”
Totusi transa hipnotica, exista in multe forme diferite in viata de zi cu zi. De fapt, oamenii traiesc cea mai mare parte din viata lor intr-o transa si de multe ori munca hipno-terapeutului nu este de a-i hipnotiza, ci de a-i scoate din transa.

O definitie frumoasa am gasit-o in cartea “Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice” a dlui prof. univ. dr. Ion Dafinoiu:

„Desi plina de mister si evocand resurse psihologice exceptionale, hipnoza face parte din viata noastra de zi cu zi. ….Vizionand un spectacol, uitam cum trece timpul, uitam unde ne aflam… si din spectatori devenim actori; punem intre paranteze constrangerile realitatii exterioare si principiile logice de raportare la aceasta si ne lasam complet absorbiti de „realitatea” spectacolului: ne intristam sau ne bucuram alaturi de eroii preferati, corpul nostru realizeaza involuntar miscarile asociate acestor trairi… Suntem deja in transa!”

Care este diferenta intre hipnoza clasica si cea ericksoniana?

Hipnoza clasica, traditionala foloseste un limbaj autoritar, asa cum am mentionat si mai sus, numit sugestii directe. Aceasta metoda functioneaza la multe persoane, dar nu toti suntem dispusi sa acceptam ordine, chiar si in transa. De aceea multi dintre noi, opun rezistenta.

Hipnoza ericksoniana, pe de alta parte, foloseste sugestiile indirecte, carora iti este greu sa le opui rezistenta, pentru nu ti se cere nimic implicit. Ele sunt de multe ori deghizate in metafore si povesti.

Un exemplu de sugestie indirecta este „si probabil, ochii tai vor deveni din ce in ce mai obositi in timp ce asculti aceasta poveste, si poate vor dori sa se inchida, pentru ca multe persoane pot, asa cum stii deja, pot experimenta o senzatie placuta, de confort atunci cand permit ochii lor sa se inchida, si sa se relaxeze profund”.

Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul acestei terapii ?

Stiu ca poate parea greu de crezut, dar hipnoterapia este folosita cu succes foarte multe cazuri cum ar fi:

 • Adictii: fumat, alcool, jocuri de noroc, zahar, droguri, etc.
 • Anxietate, atacuri de panica, claustrofobie, fobii si frica
 • Incredere de sine si gandire pozitiva
 • Traume psihice
 • Divort sau doliu
 • Depresie
 • Vise si cosmaruri
 • Probleme sexuale
 • Scadere in greutatea si Anorexie
 • Motivare pentru sport, exercitii si performanta sportiva
 • Reusita la examene si vorbit in public
 • Ticuri nervoase cum ar fi roaderea unghiilor, tinitus
 • Eliberare de stres
 • Imbunatatirea relatiilor
 • Alergii
 • Anestezie la dentist
 • Nastere naturala fara durere
 • Boli cornice: colon iritabil, migrene, artrita, diabet, oboseala cronica, boli de inima, etc

Sunt psihoterapeuti, precum Dl.Ph.Dr. Harry Leon Grossmann, care folosesc hipnoza in recuperarea pacientilor cu paralizie dupa accidente cerebrale si ale coloanei vertebrale, sau scleroza multipla, si care au reusit adevarate minuni cu acesti pacienti.

 

Cui ii poate fi recomandata?

Hipnoterapia Ericksoniana este recomandata tuturor, de la copii de 5 ani pana la adulti de 80 de ani. Toti putem beneficia de aceasta terapie pentru ca ea nu are nici o contraindicatie.

In sedinta de terapie lucreaza cu cei mai buni experti din domeniu, primul si cel mai bun este chiar clientul, pentru ca nimeni nu poate sa te cunoasca mai bine decat tu insuti, psihoterapeutul fiind al doilea cel mai bun.

Exista o vorba in popor care explicafoarte bine munca noastra: „ Da-i omului un peste si va avea de mancare o zi. Invata-l cum sa pescuiasca si va avea de mancare toata viata.”

Exact acesta este rolul psihoterapeutului, acela de a-l invata pe client cum sa isi gaseasca propriile resurse de vindecare.