
Ce sunt tulburarile de somn?
Tulburarile de somn sunt un grup de afectiuni care afecteaza capacitatea de a dormi bine in mod regulat. Fie ca sunt cauzate de o problema de sanatate sau de prea mult stres, tulburarile de somn devin din ce in ce mai frecvente. De fapt, mai mult de o treime dintre adulti raporteaza ca dorm mai putin de 7 ore intr-o perioada de 24 de ore. Peste 70% dintre elevii de liceu raporteaza ca dorm mai putin de 8 ore in noptile saptamanii.
Majoritatea oamenilor se confrunta ocazional cu probleme de somn din cauza stresului, a programelor agitate si a altor influente externe. Cu toate acestea, atunci cand aceste probleme incep sa apara in mod regulat si interfereaza cu viata de zi cu zi, ele pot indica o tulburare de somn.
In functie de tipul de tulburare de somn, oamenii pot avea dificultati in a adormi si se pot simti extrem de obositi pe parcursul zilei. Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra energiei, dispozitiei, concentrarii si sanatatii generale.
In unele cazuri, tulburarile de somn pot fi un simptom al unei alte afectiuni medicale sau mintale.
Aceste probleme de somn pot disparea in cele din urma odata ce se obtine tratamentul pentru cauza de baza. Atunci cand tulburarile de somn nu sunt cauzate de o alta afectiune, tratamentul implica in mod normal o combinatie de tratamente medicale si modificari ale stilului de viata.
Este important sa primesti imediat un diagnostic si un tratament daca banuiesti ca ai putea avea o tulburare de somn. Cand sunt lasate netratate, efectele negative ale tulburarilor de somn pot duce la consecinte suplimentare asupra sanatatii. Ele iti pot afecta, de asemenea, performanta la locul de munca, pot provoca tensiune in relatii si iti pot afecta capacitatea de a efectua activitati zilnice
Care sunt diferitele tipuri de tulburari de somn?
Exista multe tipuri diferite de tulburari de somn. Unele pot fi cauzate de alte conditii de sanatate subiacente.
Insomnie se refera la incapacitatea de a adormi sau de a ramane adormit. Poate fi cauzata de jet lag, stres si anxietate, hormoni sau probleme digestive. Poate fi, de asemenea, un simptom al unei alte afectiuni. Insomnia poate fi problematica pentru sanatatea dumneavoastra generala si calitatea vietii, potential provocand:
- depresie
- dificultate de concentrare
- iritabilitate
- crestere in greutate
- scaderea performantei la locul de munca sau la scoala
Din pacate, insomnia este extrem de frecventa. Pana la 50% dintre adulti o experimenteaza la un moment dat in viata lor. Tulburarea este cea mai raspandita in randul adultilor in varsta si al femeilor.
Insomnia este de obicei clasificata ca unul din trei tipuri: cronica – cand apare in mod regulat timp de cel putin 1 luna; intermitenta – cand apare periodic; tranzitorie – cand dureaza doar cateva nopti la un moment dat.
Apnea de somn se caracterizeaza prin pauze in respiratie in timpul somnului. Aceasta este o afectiune medicala grava care face ca organismul sa ia mai putin oxigen. De asemenea, te poate face sa te trezesti in timpul noptii.
Exista doua tipuri: apnee obstructiva in somn, in care fluxul de aer se opreste deoarece spatiul cailor respiratorii este obstructionat sau prea ingust si apneea centrala in somn, unde exista o problema de conexiune dintre creier si muschii care controleaza respiratia.
Parasomniile sunt o clasa de tulburari de somn care provoaca miscari si comportamente anormale in timpul somnului. Ele includ:
- somnambulism
- vorbit in somn
- pavorul nocturn (cosmarurile)
- enurezis
- bruxismul (scrasnirea dintilor) sau strangerea maxilarelor
Sindromul picioarelor nelinistite (SPN) este o nevoie coplesitoare de a misca picioarele. Acest impuls este uneori insotit de o senzatie de furnicaturi la nivelul picioarelor. Desi aceste simptome pot aparea in timpul zilei, ele sunt cele mai raspandite noaptea. SPN este adesea asociat cu anumite conditii de sanatate, inclusiv tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) si boala Parkinson, dar cauza exacta nu este intotdeauna cunoscuta.
Narcolepsia se caracterizeaza prin „atacuri de somn” care apar in timpul zilei. Aceasta inseamna ca te vei simti brusc extrem de obosit si vei adormi fara avertisment. Tulburarea poate provoca, de asemenea, paralizia somnului, care te poate face sa nu iti poti misca corpul imediat dupa trezire. Desi narcolepsia poate aparea de la sine, este asociata si cu anumite tulburari neurologice, cum ar fi scleroza multipla.
Care sunt simptomele tulburarilor de somn?
Simptomele difera in functie de severitatea si tipul tulburarii de somn. Ele pot varia, de asemenea, atunci cand tulburarile de somn sunt rezultatul unei alte afectiuni. Cu toate acestea, simptomele generale ale tulburarilor de somn includ:
- dificultati de a adormi sau de a ramane adormit
- oboseala pe timpul zilei
- nevoia puternica de a dormi in timpul zilei
- modele de respiratie neobisnuite
- impulsuri neobisnuite sau neplacute de a te misca in timp ce adormi
- miscari neobisnuite sau alte experiente in timpul somnului
- modificari neintentionate ale programului tau de somn/trezire
- iritabilitate sau anxietate
- performanta redusa la locul de munca sau la scoala
- lipsa de concentrare
- depresie
- crestere in greutate
Ce cauzeaza tulburarile de somn?
Exista multe afectiuni, boli si tulburari care pot provoca tulburari de somn. In multe cazuri, tulburarile de somn se dezvolta ca urmare a unei probleme de sanatate subiacente:
Alergiile, racelile si infectiile cailor respiratorii superioare pot face dificila respiratia pe timp de noapte. Incapacitatea de a respira pe nas poate provoca, de asemenea, dificultati de somn.
Urinare frecventa iti poate perturba somnul, determinandu-te sa te trezesti in timpul noptii. Dezechilibrele hormonale si bolile tractului urinar pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni. Suna imediat medicul daca urinarea frecventa este insotita de sangerare sau durere.
Durere cronica poate creea probleme cand te pui sa dormi. S-ar putea chiar sa te trezeasca dupa ce adormi. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii cronice includ:
- artrita
- sindromul oboselii cronice
- fibromialgie
- boala inflamatorie intestinala
- dureri de cap persistente
- durere continua de spate
In unele cazuri, durerea cronica poate fi chiar exacerbata de tulburarile de somn. De exemplu, medicii cred ca dezvoltarea fibromialgiei ar putea fi legata de problemele de somn.
Stresul si anxietatea au adesea un impact negativ asupra calitatii somnului. Iti poate fi dificil sa adormi sau sa ramai adormit. Cosmarurile, vorbirea in somn sau somnambulismul iti pot perturba, de asemenea, somnul.
Cum se trateaza tulburarile de somn?
Tratamentul pentru tulburarile de somn poate varia in functie de tipul si cauza de baza. Cu toate acestea, include in general o combinatie de tratamente medicale, psihoterapie si modificari ale stilului de viata.
Ajustarile stilului de viata iti pot imbunatati considerabil calitatea somnului, mai ales atunci cand sunt facute impreuna cu tratamente medicale si psihoterapie.
Poate iei in considerare urmatoarele sugestii:
- mai multe legume si peste in dieta ta
- reducerea aportului de zahar
- reducerea stresului si a anxietatii
- crearea si respectarea unui program regulat de somn
- bea mai putina apa inainte de culcare
- limitarea aportului de cofeina, mai ales dupa-amiaza tarziu sau seara s
- caderea consumului de tutun si alcool
- mese mai mici cu continut scazut de carbohidrati inainte de culcare
- mentinerea unei greutati sanatoase.
Creea unei rutine de somn zilnice iti poate imbunatati semnificativ calitatea somnului.

