Puterile vindecatoare ale hipnozei promovate de elvetieni

In unitatea de arsi de la Spitalul Universitar Lausanne (CHUV) in Lausanne, Elvetia, hipnoza este folosita zilnic.
O noua cercetare a aratat ca hipnoza reduce semnificativ timpul pe care pacientii cu arsuri grave il petrec la Terapie Intensiva si reduce costurile cu spitalizarea cu pana la $26,000/pacient.
Acum spitalul doreste sa extinda acesta revelatie si la alte departamente.

” Daca hipnoza ar fi un medicament, ar fi deja folosit in toate spitalele din lume, dar pentru ca este o tehnica, ea trebuie sa depaseasca barierele culturale”, sustine Dr. Pierre-Yves Rodondi, medic in cadrul Institutului Universitar de Medicina Preventiva din cadrul spitalului.

” Exista cercetari stiintifice, dar care din nefericire sunt ignorate de mare parte din comunitatea medicala, care au demonstrat eficacitatea hipnozei in managementul durerii: este un instrument care ar trebui sa fie integrat in tratament. Hipnoza functioneaza si in cazul persoanelor sceptice.”

Conform cercetarii stiintifice desfasurate in cadrul spitalului si publicat in revista Burns, hipnoza ajuta pacientii cu arsuri severe sa isi revina mult mai repede si reduce astfel si costurile tratamentului.
Cercetarea a aratat ca hipnoza reduce anxietatea, utilizarea medicamentelor, nevoia generala anestezie si, in medie, reduce timpul petrecut de pacienti la Terapie Intensiva cu cinci zile. Economiile facute ar putea fi alocate in specializarea personalului spitalului.

” Acest lucru ar putea fi relationat cu un nivel de stres mult mai mic, dar aceasta este doar o ipoteza”, explica Maryse Davadant, o asistenta din cadrul unitatii de Terapie Intensiva si initiator in folosirea hipnozei la CHUV.

“In medie, prima sedinta incepe la cateva zile dupa ce pacientul este internat, atunci cand el nu mai este intubat si are posibilitatea de a se concentra. Apoi il invatam auto-hipnoza: un instrument pe care pacientul il va avea mereu la indemana, iar efectul analgezic al acestuia va dura chiar si dupa incheierea terapiei.
Avem doua asistente la Unitatea de Terapie Intensiva care folosesc doar hipnoza. Oferim acest instrument tuturor, unii il cunosc deja, altii sunt curiosi, in timp ce unii sunt sceptici, dar aproape toti vor sa incerce si sunt multumiti la sfarsit.” mai explica Maryse Davadant.

Adaptare dupa articolul Impact Journalism Day: Healing powers of hypnosis promoted by Swiss, de Simonetta Caratti, La Regione Ticino, Switzerland si publicat in The Sydney Morning Herald.
http://www.smh.com.au/national/health/impact-journalism-day-healing-powers-of-hypnosis-promoted-by-swiss-20160609-gpfkpd.html