Psihoterapie copii 3-12 ani

Psihoterapie pentru copii? De ce ar avea nevoie copilul meu de psihoterapie, e doar un copil, ce probleme are el?
Sunt intrebari pe care le aud prea des.

Iar raspunsul este unul simplu. La fel ca si adultii si ei sufera de anxietate, de depresie, de presiune din partea celor din jur ( parinti, profesori), se pot simti neintelesi, nedreptatiti, singuri, furiosi si lista poate continua.

Spre diferenta de adulti, ei inca nu au achizitiile necesare sa faca fata multitudinii de sentimente si cerinte din partea adultilor si atunci reactioneaza cum pot. Ei nu stiu sa gaseasca solutii atunci cand sunt intr-o situatie confunza. Pentru ei majoritatea lucrurilor sunt noi si daca nu isi pot dezvolta singuri capacitatea de adaptare la toate acestea, inseamna ca au nevoie de ajutor.

Interventia timpurie poate ajuta copiii si familiile acestora sa inteleaga mai bine problemele cu care se confrunta si modul in care le pot gestiona cu succes pentru o mai buna adaptare sociala si scolara. Acest proces vizeaza nu doar dezvoltarea abilitatilor copilului de a-si gestiona propriile probleme, dar mai ales dezvoltarea abilitatilor parintilor de a sustine copilul si de a gestiona comportamentele problematice ale acestuia.

Principalele probleme ce pot aparea in timpul copilariei sunt:

 • Agitatie, nervozitate, agresivitate
 • Anxietate, fobii, ticuri
 • Deficit de atentie, incapatanare, hiperactivitate
 • Insomnii, cosmaruri, somn agitat
 • Izolare, timiditate excesiva, inhibitie, conduite bizare
 • Perturbari ale comportamentului ca urmare a aparitiei unui nou membru in familie
 • Probleme de comunicare si relationare
 • Probleme scolare
 • Traume suferite
 • Tulburari de comportament
 • Enurezis (udarea din zi sau din noapte)

In cadrul sedintelor de psihoterapie, psihologul colaboreaza cu parintii si cu copiii, ajutandu-i sa inteleaga mai bine si sa depaseasca diferite probleme emotionale, comportamentale, de adaptare la situatii stresante, promovand totodata dezvoltarea copilului, precum si imbunatatirea relatiilor si a functionarii sociale. Copiii isi dezvolta gandirea critica si creativa, comunicarea verbala, cooperarea, munca in echipa, invata cum sa ia decizii, cum sa-si gestioneze resurse limitate sau comune si cum sa-si rezolve probleme. In acelasi timp, copiii isi imbunatatesc rabdarea, perseverenta, capacitatea de concentrare, autodisciplina si invata totodata sa se respecte intre ei.

Metode psihologice folosite in psihoterapi sunt adaptate varstei si necesitatilor individuale ale copilului. Sunt folosite tehnici precum: terapia prin joc, desen, ascultarea de povesti terapeutice, tehnici de respiratie si relaxare, suportul emotional si informational, etc.

Psihoterapia nu este un remediu rapid sau facil, este un proces complex care, in timp,  poate reduce si ameliora simptomatologia si poate oferi o perspective noua care sa imbunatateasca functionarea interpersonala si calitatea vietii copilului ajutandu-l sa dobandeasca abilitati psihologice  adaptative pentru viitor.

Suna acum si fa o programare. Ofera-i copilului tau sansa de a creste armonios si de a invata sa isi gestioneze trairile intr-un mod cat mai eficient.