Psihoterapia ericksoniana

Psihoterapia ericksoniana ofera pacientului un cadru special de lucru pentru inconstient, cadru in care limitarile invatate sunt suspendate, astfel incat inconstientul isi poate manifesta in continuare creativitatea, gasind solutii originale si eficiente pentru problemele concrete ale clientului.

Schimbarea terapeutica reprezinta un proces activ care se deruleaza in etape, o schimbare mica antrenand o alta, dupa modelul bulgarelui de zapada care se rostogoleste pe o panta. Din acest motiv, o schimbare sau un progres mic poate fi extrem de valoros pentru ca deschide calea spre o evolutie mai ampla.

Hipnoza, potrivit conceptiei lui Milton Erickson, este o stare resimtita de subiect prin faptul ca nu mai este aici si acum, ca deschide paranteze asupra a ceea ce se intampla, ca este in doua locuri in acelasi timp. Este un proces intern de invatare, un instrument, o metoda prin care ii putem ajuta pe ceilalti sa se dezvolte, sa-si descopere resurse noi, pe care nu stiau ca le au, sa-si depaseasca blocaje si sa se vindece de simptome dintre cele mai variate. Hipnoza are diferite grade de profunzime si in general se considera ca transa profunda este acel nivel care permite subiectului sa actioneze optim si direct in planul inconstientului, fara interferenta mintii constiente.

Erickson defineste conceptul de constient intr-o maniera usor de inteles, referindu-se la ceea ce este aici si acum iar conceptul de inconstient cuprinde tot ceea ce nu controlam. Nu se fac deci nici un fel de trimiteri la inconstientul freudian sau junghian. Constientul se refera la tot ceea ce vezi, auzi, percepi prin simturi iar inconstientul este tot ceea ce ne scapa, cum ar fi respiratia, temperatura corpului, functionarea biologica si tot ceea ce nu ne dam seama ca exista, la ceea ce nu ne gandim (mersul de exemplu). NLP-ul afirma ca omul nu poate fi constient de mai mult de cinci elemente in acelasi timp si tot ceea ce este dincolo de acest numar de elemente se afla sub sfera de control a inconstientului.

Hipnoza nu este o stare in care li se spune subiectilor ce au de facut sau cum sa abordeze o problema. Nimeni nu va face ceva contrar sistemului de valori. S-a demonstrat acest lucru de nenumarate ori pe pacienti carora li s-a sugerat, aflati in transa adanca sa faca diverse lucruri total iesite din sistemul lor de valori si credinte.

Aflati in transa, subiectii nu se afla sub controlul terapeutului si isi pastreaza capacitatea de discernamant. Ei devin, insa, mai deschisi la idei noi, pe care, desigur, le analizeaza prin prisma experientei lor de viata, nu le accepta in mod neconditionat, asa cum de multe ori mass-media a preferat sa prezinte problema pentru a o face mai spectaculoasa si a-si castiga in acest mod facil audienta.. Sugestiile sunt preluate si traduse prin intermediul patternului lor de invatare, prin intermediul filtrelor lor interne de interpretare a realitatii.

Efectul pozitiv al transei este ca reuseste sa creasca gradul de flexibilitate si de creativitate al subiectilor si sa creeze premizele schimbarii (Rossi, 1977). Mai mult decat atat in hipnoza se poate lucra direct cu planul inconstient, fara a fi incomodati de rezistentele constientului, de care se cramponeaza cel mai des psihanalistii (Erickson, 1967).

Erickson avea convingerea ca fiecare pacient are resursele necesare si suficiente de a se vindeca, iar rolul terapeutului este mai mult de a-l face sa redescopere aceste resurse si a-l ajuta sa invete sau sa reinvete sa se foloseasca intr-o maniera constructiva de ele. Pentru a reusi acest lucru terapeutul intra in cadrul de referinta al pacientului pentru a gasi, chiar in profunzimea lui, potentialul de schimbare, de dezvoltare.

Interventia ericksoniana este unica si adaptata exact caracteristicilor fiecarui pacient, care intra in cabinet cu o experienta de viata particulara, complexa si avand o personalitate distincta si dar cai unice de a-si rezolva problemele prin care trece. Terapeutul doar il ghideaza si il ajuta sa-si deblocheze resursele latente, dovedind extrem de multa flexibilitate si respect pentru natura umana, prin acceptarea faptului ca lucrurile nu stau intr-o maniera alb-negru, ca exista mai multe cai de rezolvare ale aceleiasi probleme si ca oamenii sunt diferiti si valorosi prin insasi unicitatea lor.

Hipnoza ericksoniana nu se adreseaza doar celor ce au ajuns sa dezvolte simptome invalidante, care le afecteaza in mare masura viata cotidiana, ci tuturor acelora care doresc sa se dezvolte, sa-si optimizeze performantele in cele mai diverse domenii, sa-si gestioneze mai bine stresul sau relatiile cu ceilalti sau sa-si depaseasca tot soiul de blocaje. Acest lucru este bine sa fie inteles pentru ca, mai ales la noi in tara, oamenii ajung la terapeut abia in stadiul in care simptomele pe care le-au dezvoltat au devenit atat de deranjante incat le-a afectat intreaga viata, devenind practic insuportabile. Hipnoza isi poate gasi aplicatii in toate domeniile in care avem nevoie sa ne perfectionam, sa ne depasim blocaje, sa ne optimizam.

“Transa naturala” se utilizeaza in scopuri terapeutice si porneste de la ideea ca un subiect intra in transa daca doreste sa treaca prin aceasta experienta si daca are nevoie de aceasta stare, ii este benefica. Chiar daca transa este o stare modificata de constiinta, o stare speciala, unica, asta nu inseamna ca este mai putin normala. Milton Erickson este de parere ca hipnoza si hipnotismul sunt termeni care se aplica unui comportament neobisnuit, dar normal, care poate fi indus oricarei persoane normale (daca sunt indeplinite cateva conditii), cat si persoanelor care sufera de diferite tipuri de tulburari: psihosomatice, sexuale, anxietate, depresie, atacuri de panica, fobii etc. Aceasta transa lejera, comuna, numita transa comuna, cotidiana, o experimentam fiecare cand evadam din prezent, cand suntem parca „de pe alta planeta” sau suntem absorbiti de vizionarea unui film sau uneori chiar in timp ce conducem. Este o stare de a fi proprie regnului viu. Aceasta stare lejera este recunoscuta si amplificata de hipnoza terapeutica pentru a o putea utiliza in atingerea unor obiective.

Pentru ca oricare dintre noi are aceasta capacitate naturala, va putea beneficia de binefacerile utilizarii hipnozei. Pentru Erickson nu exista persoane care nu pot fi hipnotizate, ci doar terapeuti care nu au gasit drumul care duce la aceasta stare de constiinta intr-un caz particular.

Cand sa apelezi la psihoterapie?
Daca te confrunti cu stari de anxietate care interfereaza cu diferitele domenii ale vietii tale este important sa vorbesti cu un specialist. Sa discuti cu cineva despre sanatatea ta mentala poate fi infricosator, dar ai incredere in mine, nu este la fel de infricosator ca senzatiile pe care le traiesti in cazul unui atac de panica.

Doar un profesionist din domeniul sanatatii mentale iti poate evalua simptomele pentru a determina daca acestea justifica un diagnostic si un tratament. In timp ce ingrijorarea sau tristetea sunt normale si tranzitorii, anxietatea clinica sau depresia sunt probleme care nu pot sa dispara de la sine, ci dimpotriva se vor accentua cu timpul.

Programeaza-te pentru o sedinta de psihoterapie si impreuna vom gasi cea mai buna metoda pentru a reduce anxietatea si depresia si a-ti recastiga controlul asupra propriei vieti.

Extras din cartea “Hipnoza Ericksoniana” – Mihaela Negrescu