Mituri legate de hipnoza

“Singurul lucru cu adevarat valoros pe care l-am avut partener in descoperirile mele este imaginatia… Mintea imaginativa este un dar sacru, iar mintea rationala este servitorul ei de incredere. Am creat o societate care onoreaza servitorul si am uitat darul.” (Albert Einstein)

 1. Numai oamenii “prosti” sunt sugestibili si hipnotizabili

Se considera ca sugestibilitatea atinge nivelul sau maxim in jurul varstei de 7-8 ani. Contrar unei idei raspandite, este mai ridicata la persoanele cu un coeficient de inteligenta peste medie. Hipnoza apeleaza la forta imaginatiei, iar o buna imaginatie este recunoscuta ca fiind specifica marilor descoperiri.

 1. Nu toata lumea poate fi hipnotizata

De fapt toata lumea poate fi hipnotizata, ba chiar, fiecare din noi foloseste o forma de hipnoza in viata de zi cu zi, constient sau inconstient. De fiecare data cand ne folosim imaginatia, de fiecare data cand ne folosim emotiile, de fiecare data cand ne concentram atentia pe un singur lucru suntem intr-o transa hipnotica. Scopul unei sedinte de hipnoza este sa implementeze adanc in inconstient elemente care sa poata fi folosite in mod automat fara activitate constienta. Persoanele mai usor de hipnotizat sunt cele care au o mare putere de imaginatie si care pot pastra atentia si focusarea pe obiectivele necesare.

 1. Hipnoterapeutul are putere absoluta asupra ta cand esti hipnotizat

Hipnotizatorul poate fi oricine este capabil sa foloseasca tehnici de limbaj, sa controleze imaginatia si atentia altor persoane si care este privit ca o autoritate. Hipnoterapeutul este in primul rand un psiholog specializat in psihoterapie si care foloseste hipnoza ca instrument in cadrul terapiei. Rolul lui este sa ajute la stabilirea canalului de comunicare cu inconstientul in scopul de a elimina obstacolele si a atinge obiectivele dorite de client. S-ar putea spune ca parintii nostri sunt primele persoane care ne-au hipnotizat fara sa stim. Hipnoterapeutul nu poate avea mai multa putere decat ii oferi tu. Hipnoza se poate face in mult mai multe moduri decat “trage aer adanc in piept si inchide ochii acum…”. Depinde de tine daca accepti sau respingi informatiile si sugestiile oferite. Din acest motiv spunem ca “hipnoza este de fapt autohipnoza” si ca subiectul are intotdeauna controlul. Un terapeut bun te poate ajuta foarte mult datorita experientei si cunoasterii diferitelor tehnici dar intr-un final, toata puterea este a ta si daca stii sa o folosesti poti face foarte multe lucruri pe care ti le doresti.

 1. Daca auzi hipnoterapeutul inseamna ca nu esti hipnotizat

Aceasta falsa idee are probabil legatura cu ideea falsa ca starea de hipnoza este acelasi lucru cu starea de somn. Multi oameni cred ca atunci cand sunt hipnotizati nu vor fi constienti de nimic din jurul lor. Daca pierzi toata comunicarea cu terapeutul cum mai poti urma instructiunile? Chiar daca nivelul de atentie pe lucrurile din jur se diminueaza intr-o anume masura, tot vei fi constient de actiunile si vocea terapeutului. Cu cat esti mai implicat in starea de imaginatie cu atat esti mai putin constient de lucrurile din jur asa cum esti in mod normal. Intotdeauna vei auzi vocea hipnoterapeutului, vei intelege ce spune si vei receptiona sugestiile.

 1. Poti ramane blocat in transa

Nimeni nu a ramas vreodata blocat in starea de hipnoza dar unele persoane se simt asa de bine in transa ca nu mai vor sa iasa. Cand esti relaxat complet, mintea ti se detaseaza de corp si se concetreaza pe lucruri minunate pe care ti le doresti, parca nu mai vrei sa iesi din aceasta stare. Stii ce se intampla cu corpul tau? Incepe sa elibereze niste hormoni numiti Endorfine (hormonii placerii) si incepi sa te simti foarte bine. Cu cat esti mai in transa cu atat te simti mai bine. Cand sedinta se incheie, esti invitat de catre terapeut sa iesi din aceasta stare. Ai doua variante: iesi din stare stiind ca mai poti experimenta aceasta stare si alta data sau poti sa refuzi sa iesi. Nu trebuie neaparat sa fii invitat ci poti iesi si singur foarte simplu, iar daca in exterior apare vreun motiv s-o faci, un pericol, vei iesi din transa hipnotica automat. Acest lucru se intampla deoarece inconstientul, are rolul de a te proteja, acolo aflandu-se toate instinctele tale de conservare, etc.

 1. Persoana hipnotizata poate divulga involuntar secrete

Hipnoza nu poate decat sa iti deschida mintea. Daca in inconstientul tau aveai de gand sa dezvalui acele secrete, este posibil sa o faci la sugestia terapeutului dar daca nu, nimeni nu te poate hipnotiza sa spui ce nu vrei.

 1. Hipnoza este satanica si impotriva religiei

Inca exista religii care condamna hipnoza dar majoritatea accepta faptul ca poate avea un beneficiu medical. Biserica romano-catolica a acceptat hipnoza in anul 1956. Majoritatea religilor mari au acceptat hipnoza si nu au nici o problema cu membrii lor care cauta ajutor in hipnoza sau care o practica. Nu este nimic satanic in hipnoza, este o stare psihologica normala si majoritatea care se impotrivesc hipnozei sunt cei care se tem ca hipnoza poate “dezgheta mintile oamenilor” si ca poate da frau liber adevaratelor ganduri si actiuni ale oamenilor.

 1. Hipnoza te poate ajuta sa iti amintesti absolut orice

Hipnoza este o unealta foarte buna de imbunatatire a memoriei. Te poate ajuta sa iti amintesti lucruri care ti-au scapat dar in nici un caz nu te va ajuta sa iti amintesti tot.

 1. Ca sa fii hipnotizat trebuie sa stai intins pe spate si sa inchizi ochii

Ca sa fii hipnotizat trebuie sa iti concetrezi atentia. Folosind hipnoza conversationala poti hipnotiza pe cineva fara ca acesta sa isi dea seama ca a fost intr-o transa.

 1. Pentru te a hipnotiza, cineva trebuie sa miste un ceas prin fata ochilor

Ceasul de buzunar pendulat in fata ochilor este doar un simbol care s-a creat in timp deoarece, inainte, hipnotizatorii il foloseau ca obiect pe care subiectul sa isi concentreze atentia. Se mai folosea in mod frecvent si hipnodiscul. In ziua de azi, ceasul este inlocuit cu orice alt lucru pe care se poate concentra atentia: mana, un obiect oarecare in scopul focalizarii atentiei necesare procesului de disociere specific oricarei transe hipnotice.

 1. Ne pierdem cunostinta cand suntem in hipnoza

Hipnoza este o stare de sugestibilitate ridicata si de concentrare a atentiei. In hipnoza suntem mult mai alerti decat in starea obisnuita. In acelasi timp suntem mult mai relaxati, astfel incat o persoana din exterior ar putea crede ca dormim sau suntem inconstienti. Iar din acest motiv a aparut aceasta conceptie gresita.

 1. Vom face lucruri ciudate asa cum am vazut la tv

Multe persoane au vazut show-uri TV in care persoane hipnotizate “macane” sau “latra”. Principiile pe care se bazeaza hipnoza de scena sunt similare cu cele discutate mai sus: de regula persoanele care urca pe scena sunt persoanele care vor sa se dea in spectacol si accepta sugestiile caraghioase date de catre hipnotizatorul de scena.

Acei oameni vor sa se afle acolo si sa faca show. Si aleg atitudinea care face sugestia sa functioneze – “Imi place aceasta sugestie si stiu ca va functiona”. Si rezultatul se vede si mai ales se aude prin hohote de ras. Uneori, printre cei care urca pe scena sunt si persoane care nu raspund sugestiilor primite. Pe acestia hipnotizatorul de scena ii trimite pur si simplu inapoi in sala sau daca sunt de multa vreme pe scena ii ignora si se concentreaza asupra celorlalti care vor sa accepte sugestiile.

 1. Exista sentimentul de a fi in hipnoza

O persoana aflata in hipnoza este cea mai putin potrivita persoana sa determine faptul ca se afla in hipnoza. Pentru ca nu exista niciun sentiment “de a fi hipnotizat”. In starile “adanci” ale hipnozei pot aparea anumite senzatii fizice, dar nu este obligatoriu: senzatia de furnicare a pielii, senzatia de greutate, de scufundare sau de ridicare a corpului.

Persoana potrivita sa stabileasca nivelul hipnozei este terapeutul. Acesta va observa anumite semne ale instalarii hipnozei si de asemenea are la dispozitie o suita de teste pentru nivelul transei. Un hipnoterapeut foarte bun va folosi anumite proceduri pe parcursul sesiunii pentru a convinge persoana ca se afla in hipnoza. Motivul pentru care acesta face acest lucru este ca o persoana va accepta mult mai usor sugestiile hipnotice pentru schimbarile pe care le doreste atunci cand: este convinsa ca este in hipnoza, are o expectativa mentala pozitiva a succesului si obtine un nivel adanc al transei.

 1. Hipnoza nu este un proces sigur –ti se poate intampla ceva rau in hipnoza

Nimeni nu a fost ranit sau nu a patit ceva rau doar intrand in hipnoza. Noi toti intram tot timpul in hipnoza. Hipnoza nu este magie sau vrajitorie. Este o stare de sugestibilitate crescuta (abilitate de a accepta lucruri sau sugestii la nivel subconstient sau inconstient). La fiecare nivel de constiinta (Constient, Subconstient, Inconstient), exista o functie protectoare a mintii care in mod automat elimina orice sugestie ce pare periculoasa. De fapt orice sugestie care pare periculoasa sau care ne poate rani intr-un fel ne poate face sa iesim din hipnoza.

Hipnoza a fost recunoscuta de AMA inca din 1958 si a fost folosita de multiprofesionisti in medicina si psihologie de-a lungul a peste 200 de ani de atestare a aplicatiei tehnicilor hipnozei si a fost folosita in deplina siguranta in sute de mii de cazuri. Aplicatiile medicale ale hipnozei cuprind dar nu sunt limitate la: anestezie, nastere fara dureri, managementul durerii etc. Exista o intreaga suita de credinte gresite, generate in principal de teama si ignoranta care afirma “valentele mistice” ale hipnozei.