Mit si realitate in psihoterapie

Daca ceea ce cunosti despre psihoterapie provine de la televizor sau din filme, s-ar putea sa ai niste notiuni eronate despre ceea ce se intampla in cabinetul unui psihoterapeut practician. Afla care este realitatea, si nu miturile despre psihoterapie, pentru a putea beneficia de tot ce are sa iti ofere ea.

 Mit:
Doar oamenii nebuni merg la psihoterapeut.

Realitatea:
Fals. La psihoterapie merg oamenii sanatosi, cei cu probleme psihice merg la psihiatru. Oamenii cauta psihoterapia pentru o varietate de motive ce tin de viata de zi cu zi. Unii fac psihoterapie pentru tratarea depresiei, a anxietatii sau a abuzului de substante. Insa altii cauta ajutor pentru a face fata tranzitiilor majore din viata sau comportamentelor problematice datorate unor schimbari: pierderea unui loc de munca, un divort sau decesul unei persoane dragi. In timp ce altii au nevoie de ajutor pentru gestionarea si echilibrarea cerintelor vietii de parinte, a vietii profesionale si a responsabilitatilor familiale, pentru a face fata unor boli, pentru a isi imbunatatii abilitatile de relationare sau pentru gestionarea altor factori de stres care ne afecteaza pe majoritatea dintre noi. Oricine poate beneficia de pe urma psihoterapiei pentru a deveni mai priceput la rezolvarea problemelor.

Stigmatul asociat cu actiunea de a cere ajutor pentru unele ingrijorari psihologice sau comportamentale a fost un puternic factor descurajant pentru oameni. Insa in prezent a cere ajutor este privit ca un comportament-resursa. Cercetatorii continua sa gaseasca noi legaturi care subliniaza valoarea sanatatii mentale pentru o mai buna sanatate fizica – adesea numita conexiunea de sanatate minte – corp. Problemele emotionale pot aparea sub forma simptomelor fizice. Si invers, cand suntem bolnavi fizic, putem dezvolta probleme emotionale. Chiar si guvernul a recunoscut recent valoarea sanatatii mentale, o data cu trecerea, in 2008, a legii echitatii sanatatii mentale.

Mit:
Sa vorbesti cu rudele sau prietenii e la fel de eficient ca mersul la psihoterapeut.

Realitatea:
Sustinerea oferita de familie si prietenii in care poti avea incredere este importanta atunci cand ai o perioada dificila. Insa un psihoterapeut iti ofera mult mai mult decat obtii de pe urma conversatiei cu familia si prietenii. Psihoterapeutul a trecut prin ani de educatie specializata, formare si experienta care il fac expert in intelegerea si tratarea unor probleme complexe. Iar cercetarea arata ca psihoterapia este cu adevarat eficienta. Tehnicile pe care le foloseste psihoterapeutul in procesul terapeutic au fost dezvoltate de-a lungul unor decenii de cercetare si reprezinta mult mai mult decat „doar vorbit si ascultat”.

Psihoterapeutul poate recunoaste in mod obiectiv patternuri de comportament sau gandire, mult mai eficient decat o pot face cei apropiati, care au ajuns sa nu le mai observe – sau care nu le-au observat niciodata. Un psihoterapeut iti poate oferi remarci si observatii similare cu cele pe care le auzi in relatiile tale deja existente, insa efectul acestora este mult amplificat de momentul ales, focalizarea conversatiei si increderea ta in aceasta pozitie neutra.
In plus, iti poti da voie sa fii pe de-a intregul onest cu psihoterapeutul tau in privinte despre care nu va afla nimeni altcineva. Relatia terapeutica este ancorata in regula confidentialitatii. In realitate, oamenii dezvaluie adesea psihoterapeutilor lor lucruri pe care nu le-au spus niciodata altora. Daca dificultatile tale persista, fara vreo imbunatatire semnificativa, ar putea fi timpul sa cauti ajutor din partea unui psihoterapeut.

Mit:
Te poti face bine de unul singur, daca inceri suficient de mult si iti mentii o atitudine pozitiva.

Realitatea:
Multe persoane au incercat sa isi rezolve singuri problemele timp de saptamani, luni sau chiar ani inainte sa inceapa psihoterapia si au descoperit ca nu a fost de ajuns. Decizia de incepe un proces psihoterapeutic nu inseamna ca ai esuat, fel cum nu inseamna ca ai esuat daca nu ti-ai putut repara singur masina. Ar putea fi o componenta biologica a unei tulburari, cum ar fi depresia sau atacul de panica, aspect care ar fi incredibil de dificil de vindecat de unul singur. In realitate, sa ai curajul sa apelezi la cineva si sa iti recunosti nevoia de ajutor este mai degraba un semn de putere – si este primul pas spre a te simti mai bine.

Mit:
Tot ce face psihoterapeutul e sa iti asculte nemultumirile, asa ca de ce sa platesti pe cineva care sa te asculte cum te plangi?

Realitatea:
Psihoterapeutul incepe adesea procesul terapeutic prin a te invita sa iti descrii problema care te-a adus in cabinetul lui. Insa acesta este doar punctul de plecare in psihoterapie. El va aduna informatiile relevante din istoria ta, precum si istoricul problemelor tale si al altor arii majore din viata ta, si, de asemenea, diferitele moduri in care ai incercat sa abordezi aceste probleme. Psihoterapia este, in general, un proces interactiv, bazat pe colaborare, dialog si pe implicarea activa a pacientului in rezolvarea de probleme.
Psihoterapeutul iti poate da teme pentru acasa pentru a practica noile abilitati intre sedinte sau teme de lectura, pentru a afla mai multe despre un anumit subiect. Impreuna, tu si psihoterapeutul veti identifica problemele, veti stabili obiective si veti monitoriza progresul facut.

Mit:
Psihoterapeutul va da vina pe parinti si pe experientele din copilarie pentru toate problemele tale.

Realitatea:
Una dintre componentele psihoterapiei poate fi explorarea experientelor din copilarie si a altor evenimente semnificative care au avut impact pentru tine. Conectarea anumitor informatii din trecut te poate ajuta sa intelegi mai bine modul in care ti s-au dezvoltat perceptiile, emotiile, strategiile actuale de coping sau patternurile de comportament. Scopul pentru care psihoterapeutul te invita sa privesti inapoi este o intelegere mai buna a prezentului, care te poate ajuta sa faci schimbari benefice in viitor.
Tousi, in unele cazuri, psihoterapeutul va alege sa se focalizeze in principal asupra problemei sau a crizei actuale care te-a adus in tratament si nu va cerceta deloc trecutul. Vei invata anumite tehnici care te vor ajuta sa iti schimbi gandurile si comportamentele care in prezent contribuie la problema ta. Psihoterapeutii care folosesc un stil eclectic de lucru, vor sti sa ghideze sedinta in asa fel incat sa includa descoperiri legate de trecutul tau si reflectii asupra problematicii prezente.

Mit:
Va trebui sa ramai in psihoterapie multi ani, sau poate chiar pentru restul vietii.

Realitatea: 
Fiecare persoana evolueaza intr-un ritm diferit in cursul psihoterapiei – este un proces individual. De exemplu, intr-un studiu, jumatate dintre pacienti au avut parte de imbunatatiri dupa doar opt sedinte, in timp ce 75% dintre pacienti au inceput sa faca progrese dupa sase luni. Este un aspect despre care tu si psihoterapeutul puteti vorbi in sedintele initiale, atunci cand dezvoltati un plan de tratament. Scopul psihoterapeutului nu este sa ramai in staiul de client pentru totdeauna, ci sa te incurajeze sa functionezi mai bine pe cont propriu.

Mit:
Daca iti folosesti asigurarea de sanatate sa platesti pentru aceste servicii, angajatorul tau va sti ca faci psihoterapie.

Realitatea:
Neadevarat. Aminteste-ti ca psihoterapia functioneaza dupa regula confidentialitatii. Doar tu iti poti dezvalui rapoartele medicale unui tert. Singurele persoane care stiu despre sedintele tale de psihoterapie sunteti tu, psihoterapeutul si oricare alta persoana pentru care iti dai acordul scris (cum ar fi medicul sau un membru de familie). Regula stricta a confidentialitatii nu este singura ta protectie. In majoritatea statelor, informatiile desre sanatatea ta mentala au un grad mai inalt de protectie chiar si decat informatiile medicale.

American Psychological Association (APA) – http://www.apa.org/helpcenter/psychotherapy-myths.aspx