Mindfulness – arta de a trai in prezent

Acum ca privesc in urma, imi dau seama ca principal mea problema era ca nu stiam cum sa traiesc bine. Nu intelegeam mai deloc cum se intampla fericirea – nu doar din punctul de vedere al activitatilor care duc la starea de bine, ci si al modului de a lucra cu pricepere cu experienta insasi. Constientizam foarte putin tiparele de gandire, de simtire, de relationare si de actiune in care eram prins si, prin urmare, chiar si atunci cand mi-am dat seama ca ceva era in neregula, nu am stiut cu adevarat ce anume era, sau ce sa fac in privinta asta. Disperat, am incercat multe solutii, dar niciuna nu a parut sa ajute.

De fapt, incercarea de a scapa de suferinta mea nu a facut decat sa inrautateasca lucrurile. Dupa anii petrecuti nazuind si alergand dupa placere, incercam acum sa ma impotrivesc durerii, sa fug de ea. Ca strategie pentru starea de bine, era la fel de nereusita. Alergam in cerc, din ce in ce mai repede, ca un caine care isi fugareste coada.

Dupa multe framantari, mi s-a sugerat sa invat sa meditez. Acesta a fost un punct de cotitura. Invatand sa stau linistit si sa privesc inauntrul meu, am inceput sa descopar constienta, sa ma familiarizez cu acele tipare ale mintii si corpului meu care imi dictasera in mod inconstient comportamentul. Exersand, am aflat ca este posibil – treptat si incetul cu incetul – sa incetez sa ma las controlat de aceste tipare si sa-mi dezvolt un alt mod de a fi. A inceput sa se intrezareasca un pic de spatiu, alaturi de o oarecare alinare. Si, impreuna cu asta, a aparut si posibilitatea de a face noi alegeri: unele dictate de chemarea inimii, careia ii puteam da, in sfarsit, ascultare. Incepusem sa descopar starea de mindfulness….

Ce inseamna sa traiesti bine? Raspunsurile le-am putea obtine prin alte doua intrebari: ce se intampla si cum putem invata din asta? Daca nu suntem constienti deceea ce se intampla – nu doar la suprafata, ci si la nivel profund – atunci ne este greu sa stim ceea ce ne dirijeaza, si lucrurile sunt dificil de schimbat. Ne putem surprinde facand o activitate anume dar, fara sa cunoastem procesele care ne indruma sa actionam, suntem condamnati sa ne repetam obiceiurile. Prinsi pe nestiute in rutina noastra, trecem ca niste somnambuli (sau mai bine zis gonim) prin viata.

Cand incepem sa acordam atentie experientei, prin mindfulness, putem de asemenea incepe sa reflectam asupra ei. Nu doar gandind, lucru care se intampla adesea pe pilot automat, dar dintr-o pozitie de intelegere intrupata, o constientizare a lumii din noi si din jurul nostru. Aceasta constientizare poate simti mai profund si mai cuprinzator continutul vietii noastre, si de asemenea modurile in care relationam cu ea.

Pe masura ce ne antrenam in a lucra cu aceasta intelegere mai profunda, in loc sa fim constransi in reactii automate, apare posibilitatea schimbarii. Se pot ivi perspective noi si putem explora noi comportamente. Observand ce anume duce la o stare de bine, si ce nu, putem experimenta diferite alegeri. Acordandu-ne dupa raspunsurile pe care le primim de la mintea si corpul nostru, cream o legatura cu lumea care ne poate ghida prin ea cu mai multa intelepciune.

Nu este ceva ezoteric. Ne putem antrena capacitatea de constentizare intrupata, prin practici de mindfulness care ne ajuta sa descoperim cum sa fim si ce sa facem. Aceste metode sunt cunoscute, folosite si perfectionate de mii de ani, si fac subiectul interesului actual larg raspandit, pentru ca cercetarile stiintifice demonstreaza multe dintre beneficiile lor si pentru ca lumea are nevoie de metode practice de intelepciune.

Extras din cartea “Mindfulness – “Cum sa traiesti bine dand dovada de atentie” –  Ed Halliwell