Leziuni cerebrale, Accidente vasculare cerebrale, Recuperare si Hipnoza

O leziune cerebrala descrie deteriorarea unei parti a creierului. Aceasta poate fi cauzata de un traumatism sau de o afectiune care poate provoca inflamatia, disfunctia sau distrugerea unor celule ale creierului sau tesutului cerebral. O leziune poate fi localizata intr-o singura parte a creierului sau poate fi larg raspandita. Vatamarea initiala poate fi atat de mica incat sa nu produca nici un simptom initial, dar poate sa progreseze in timp si sa provoace modficari fizice si psihice evidente. O leziune a creierului ar putea afecta in mod direct neuronul sau una dintre celulele gliale, fiind afectata astfel, in mod indirect functiile neuronului.  Cu toate acestea, leziuni severe la nivelul creierului pot duce la restrictii permanente cu privire la abilitatile anterioare și independenta persoanei. Leziunile creierului pot aparea in urma unor traumatisme, accidente vasculare cerebrale, diferite tulburari sau pot fi ereditare.

In timp ce mecanismele de producere a traumatismelor cranio-cerebrale sunt variate, cauzele cele mai frecvente sunt: accidentele auto, accidentele de munca, traumatismele survenite in cursul practicarii unor sporturi, agresiunile fizice, traumatismele prin arme de foc.

  1. In cazul accidentelor si cele sportive si a cazaturilor, traumatismul este cauzat este cauzata de lovitura initiala la cap și de mișcarea ulterioara a creierului in craniu. Hematoamele epidurale si subdurale pot duce la formarea de cheaguri de sange in spatiile dintre meninge si tesuturi care delimiteaza creierul si maduva spinarii. Pe masura ce cheagurile se extind, creste presiunea din interiorul craniului si compresia asupra creierului.
  2. Accidentele vasculare cerebrale au loc atunci cand un cheag de sange blocheaza o altera, iar creierul nu este suficient irigat cu sange iar functia sa este compromisa. Rezultatul este pierderea temporara sau definitiva a functiei creierului, in functie de zona afectata si e de durata. Sangerarile pot sa apara ca urmare a unui anevrism cerebral, a unor malformatii arterio-venoase sau din cauza hipertensiunii arteriale necontrolata (tensiunea arteriala ridicata
  3. Boli, precum Parkinson si Alzheimer, conduc la pierderea functionalitatii creierului. Tumoarea poate distruge celulele creierului, astfel incat acesta isi va pierde functiile sau s-ar putea extinde si ar putea cauza presiune si inflamatie care sa afecteze functia normala a celulelor creierului.
  4. Paralizia cerebrala descrie situatia in care creierul in curs de dezvoltare al unui copil este lipsit de oxigen si nu reuseste sa se dezvolte normal. Aceasta situatie se poate intampla in uter, inainte de nastere sau poate fi cauza unei accidentari sau boala ce pot avea loc in primii doi ani de viata.
  5. Cauzele genetice includ afectiunile neurocerebrale mostenite sau innascute ale unei persoane, cum ar fi, fibromatoza.

Leziuni cerebrale pot fi izolate sau pe arii mai extinse.

Simptomele unei leziuni cerebrale depind de partea afectata a creierului si pot fi minore sau chiar amenintatoare de viata. Semnele si simptomele initiale ale leziunii creierului de cele mai multe ori nu sunt specifice si pot include:
– dureri de cap;
– greata;
– febra (in cazul in care este prezenta o infectie);
– dureri de gat si rigiditate a acestuia (daca meningele sunt inflamate);
– tulburari de vedere (daca exista leziuni de la nervul optic la occiput);
– tulburari de vorbire (daca este afectata zona lui Broca) includ atat transmiterea cuvintelor cat si intelegerea acestora;
– slabiciune sau paralizia unei parti a corpului;
– convulsii;
– pierderi de memorie si confuzie;
– modificari de personalitate, pierderea concentrarii, agresivitate si pierderea controlului personal;
– dureri accentuate de cap.

Afazia – rezulta din deteriorarea lobului frontal. Aceasta afecteaza capacitatea individului de a comunica, limbajul receptiv ( afazie Wernicke) sau limbajul expresiv (afazia Broca).

Amnezia – pierderea totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si de reamintire a informatiei inmagazinate. Exista mai multe tipuri de amnezie: amnezia globala tranzitorie (ictus amnezic), amnezia anterograda (amnezie de fixare), amnezia retrograda (amnezie de conservare), amnezia lacunara si amnezia de evocare.

Agnosia  – este o tulburare neurologica care duce la o incapacitate de a recunoaște obiecte, persoane, mirosuri sau sunete desi toate simturile sunt complet functionale.

Datele oficiale indica o incidenţa in crestere a traumatismelor cranio cerebrale, 200-300 de cazuri de traumatisme craniene la 100.000 de locuitori, cu varf de incidenţa la grupa de varsta de 15-24 ani si prevalenţa sexului masculin faţa de sexul feminin in raport de 2-4/1. In Europa sunt aproximativ 245.000 de persoane spitalizate anual cu astfel de traumatisme, iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicaţiilor. Si in Romania, numarul cazurilor cu traumatisme cranio-cerebrale este in crestere. Cu o incidenţa de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, ţara noastra inregisteaza anual peste 60.000 de noi cazuri de TCC.

La fiecare 8 minute un roman sufera un traumatism cranio cerebral. TCC constituie 36-40% din totalitatea traumatismelor, iar in asociere cu alte traumatisme ponderea lor creste la 60-65% . Totodata, TCC in structura invaliditaţii populaţiei constituie 25-30%.  De altfel, 75% dintre persoanele care au decedat in urma accidentelor rutiere au suferit un traumatism cranio cerebral. Cu o rata a deceselor in accidente rutiere produse de 92 de morţi la un milion de locuitori, Romania este pe primul loc in UE, unde media acestui indicator este 52, potrivit datelor oficiale. (http://www.csid.ro/health/noutati-sanatate).

Hipnoza si reabilitarea leziunilor cerebrale.

Hipnoza incurajeaza pacientul sa-si foloseasca mintea și imaginatia pentru a trimite aceste semnale electrice de la creier la nivelul membrelor sau alte parti ale corpului, folosindu-se de memoria musculara.
Cele mai multe actiuni pe care le executam sunt aceasta ordine:
1) ne gandim la ceea ce vrem sa facem
2) credem ca facem
3) și apoi facem.

Hipnoza poate ajuta la recuperarea unui pacient care a suferi un traumatism cerebral, ajutandu-l sa se relaxeze și apoi utilizandu-si imaginatia, reface comunicarea dintre creier si partea corpului.
Multe studii au demonstrat ca imbunatatirea capacitatilor de pacienti accident vascular cerebral, se face in primele 6 luni dupa evenimentul initial, desi poate sa continue si dupa aceasta perioada.

Cu toate acestea, hipnoza a fost folosita pentru a ajuta cu ceea ce este considerat, un „automatism“. Actiunile pe care le repetam zilnic, devin in timp automatisme, cum este motricitatea, limbajul, cititul si scrisul, etc.
Un studiu recent realizat in SUA in 2006, in cazul eficacitatii hipnozei la pacientii cu AVC a concluzionat ca au existat imbunatatiri vizibile in recuperarea fortei musculare, a mișcarilor și o reducere a rigiditatii musculare.