“Fiecare campion a fost la un moment dat un concurent ce a refuzat sa se dea batut.”
Sylvester Stallone
Utilizarea hipnozei in sport ofera numeroase beneficii care ii pot ajuta pe sportivi sa-si rezolve problemele/blocajele personale care ar putea afecta negativ performanta lor sportiva.
Hipnoza:
• ajuta la consolidarea obiectivelor sportive stabilite
• ajuta sportivii sa-si controleze mai bine starile de nervozitate, anxietate
• contribuie la relaxare
• faciliteaza managementul stresului
• ofera posibilitatea de a creste capacitatea de concentrare si elimina distragerile
• ajuta la managementul durerii si vindecarea mai rapida
• creste motivatia pentru antrenamente
• imbunatateste constientizare corporala
Hipnoza poate ajuta un sportiv sa-si depaseasca problemele legate de increderea in sine, care pot sa il impiedice sa treaca la urmatorul nivel. Il poate ajuta sa-si perfectioneze abilitatile, sa-si finiseze o tehnica si sa ajunga la un nivel ridicat de incredere in sine si in capacitatile lui care sa ii permita sa exceleze dincolo de ceea ce credea el posibil.
Hipnoza poate ajuta un sportiv sa-si depaseasca anxietatea de performanta sau emotiile dinaintea concursului, care pot face diferenta intre a castiga o medalie de aur si a termina pe locul 6.
Sportivii folosesc de multe ori imagini si vizualizari chiar inainte de concurs pentru a-si atinge obiectivul dorit si isi pot imbunatati astfel performanta. Aceasta tehnica este deosebit de eficienta, atunci cand este necesara o scurta explozie de energie.
Un alt mod prin care hipnoza poate ajuta sportivii este in managementul durerii si al leziunilor. Ei pot fi invatati cum sa se disocieze de durere, putand astfel sa-i faca fata mai bine si sa isi termine concursul.
Hipnoza poate ajuta, de asemenea sportivii sa revina in concursuri mai repede dupa o accidentare, prin accelerarea timpului de recuperare, ceea ce poate fi foarte important pentru sportivii care concureaza la cel mai inalt nivel.
Principii hipnotice fac hipnoza deosebit de potrivita pentru imbunatatirea performantei sportive
Conceptul de repetitii mentale sau vizualizare
Cel mai important principiu este conceptul de repetitie mentala sau vizualizare. Orice forma de vizualizare mentala este o transa, deoarece implica o progresie in viitor. Acest lucru noi il facem spontan si natural, de la a ne imagina ceea ce vom servi la masa de pranz pana la planificarea urmatoarei vacante (daydreaming). Hipnoza nu face decat sa ofere o structura acestei capacitati naturale de care dispunem toti, iar transa sportiva se orienteaza spre imbunatatirea performantelor unui sportiv.
Mintea nu poate face diferenta intre evenimente reale si cele imaginare. Sunt activate aceleasi cai neuronale, aceleasi reactii chimice ale muschilor si ale corpului, indiferent daca o reusita sportiva este imaginata sau reala. Repetitia mentala, este o modalitate de a obtine un antrenament suplimentar, cu avantajul ca poti repeta constant succesul in propria imaginatie, ceea nu este mereu posibil si in antrenamentul fizic.
Crearea de asteptari positive
Al doilea principiu al transei sportive, este de a crea asteptari pozitive. Asteptare este o forta puternica in motivarea comportamentului uman. Toti cautam sa ne indeplinim asteptarile, fie ele bune sau rele. De exemplu, daca mergem la o intalnire si ne asteaptam ca acesta sa fie plictisitoare, este foarte probabil sa fie chiar si mai plictisitoare decat ne-am imaginat. Daca insa mergem la aceeasi intalnire asteaptandu-ne sa aflam noi informatii care ne vor fi utile, aceasta va fi chiar interesanta.
Asteptarea este ca o rama foto in care incercam in mod constant sa punem imaginea corecta. Acest lucru are si un efect semnificativ asupra fizicului. Daca te-ai pregatit vreodata pentru o iesire in oras, doar ca acesta sa fie anulata in ultimul moment, atunci stii cat de inconfortabil si iritant te-ai simtit, inclusiv fizic.
Asteptarea elibereaza dopamina, hormonul placerii (care este direct responsabil de starile noastre psihice si de deciziile zilnice), iar indeplinirea asteptarii elibereaza serotonina, hormonul fericirii. In termeni sportivi, dopamina te provoaca sa alergi de la mijlocul terenului spre poarta, iar serotonina este sentimentul pe care il ai atunci cand inscrii golul castigator.
Prin urmare, transa sportiva se refera la crearea de asteptari pozitive corecte si la canalizarea dopaminei in directia cea buna. De exemplu, un sportiv ar putea folosi hipnoza pentru a-si construi asteptari pozitive legate de urmatorul concurs. Eliberarea dopaminei creeaza o nevoie fizica si mentala de satisfactie si de finalizare, ceea ce il face sa se ridice la asteptarile lui si chiar sa le depaseasca.
Al treilea principiul al hipnozei sportive abordeaza un dezavantaj al primelor doua. Este, destul de posibil sa se repete mental un esec si sa se construiasca asteptari negative! Acest lucru ar putea veni ca rezultat al unei experiente neplacute, sau ar putea fi ceva ce s-a construit in timp, devenind obisnuita. E un cerc vicios.
Jucatorii au performante scazute, deoarece se asteapta la un esec, iar aceasta nu face decat sa le consolideze asteptarile legate de o performanta scazuta. Hipnoza este o modalitate eficienta de a rupe acest cerc vicios, pentru ca se adreseaza direct acelei parti a mintii care poate reorganiza obiceiurile nefolositoare.
Principiul conexiunii minte-corp
Desi stiinta occidentala a avut tendinta de a trata mintea si corpul ca doua entitati separate, progresele in neurostiinta si neuropsihologie au aratat ca cele doua sunt strans legate intre ele.
Mintea si trupul sunt in comunicare constanta, cu un flux de neurotransmitatori care merg de la creier la celulele corpului si inapoi. Mintea transmite corpului cum sa se comporte, dar si corpul ii poate transmite creierului cum sa gandeasca si ce sa simta.
Acest lucru are implicatii profunde pentru sportul de performanta, deoarece hipnoza poate fi folosita pentru a incuraja transferul corect de mesaje intre mintea si corp. Tema principala a acestor principii este ca toate lucreaza cu mintea inconstienta. Acesta este motivul pentru care hipnoza poate fi atat de bine adaptata sportului, care se bazeaza pe reactii inconstiente, instinctive.
Intr-adevar, se poate argumenta ca sportul in sine este o activitate hipnotica, din moment ce fixeaza atentia jucatorilor spre interior si permite mintii inconstiente sa preia controlul – cel putin atunci cand performanta este ridicata.
Prin imbunatatirea calitatii raspunsurilor inconstiente, hipnoza ofera jucatorilor/sportivilor o “arma secreta” de nepretuit, care le poate imbunatati in mod exceptional performanta.
Cum poate ajuta hipnoza?
Sportivii, cum ar fi Iwan Thomas, Nigel Benn si Tiger Woods au folosit hipnoza pentru a-si imbunatati performanta si pentru a obtine rezultate mai bune.
Dar care sunt modalitatile specifice prin care hipnoza sportiva poate ajuta?
Intai de toate, hipnoza poate fi folosita pentru a creste efectiv forta si rezistenta. Corpurile noastre sunt capabile de mult mai mult decat credem noi ca sunt. Multi oameni au experimentat o explozie brusca de viteza pentru a fugi din fata unei masina care venea catre ei sau au fost capabili de a ridica greutati aparent imposibile daca cineva era prins dedesubt.
In mod normal, nu este nevoie sa accesam aceste capacitati, care devin insa disponibile numai in situatii extreme si de urgenta.
In termeni sportivi, acest lucru inseamna ca atletii la maraton, de exemplu, ar putea sau nu sa gaseasca acel efort extra care sa ii ajute sa treaca de “zidul” de durere si epuizare.
Hipnoza poate face procesul mult mai fiabil, fie prin vizualizarea unei curse cu forta si rezistenta crescute, astfel incat aceste calitati sa fie accesate natural in timpul concursului, fie prin construirea convingerii ca sportivul este puternic, capabil sa-si atinga si sa-si depaseasca toate recordurile personale.
Hipnoza poate fi, utilizata in primul rand pentru a-i reface unui sportiv tonusul muscular de care are nevoie, prin cresterea motivatiei de a se antrena, sau pentru a-l ajuta sa-si refaca/mentine greutatea (sau crestere in greutate, in anumite circumstante).
Capacitatile fizice imbunatatite au beneficii evidente in sportul de performanta, cu avantajul ca utilizarea transei sportive pentru a le obtine este in totalitate legala!
Poate cel mai semnificativ mod prin care hipnoza poate ajuta, este prin accesarea starilor mentale resursa. W. Timothy Gallwey a popularizat conceptul de “joc interior”, in seria sa de carti bestseller. Fiecare atlet sau sportiv joaca doua jocuri – joc fizic exterior observabil, si un joc interior, in mintea lor. Aceasta din urma este ca o prezentare a gandurilor, asteptarilor, convingerilor si sentimentelor legate de jocul real, care pot avea un efect profund asupra performantei fizice,
Acest lucru este foarte clar demonstrat de ceea s-a intamplat dupa ce Roger Bannister a doborat recordul la alergare la 1 mila in 4 minute in 1954. Pana atunci, a fost acceptata ideea ca oamenii pur si simplu nu puteau alerga o mila sub patru minute. “Jocul interior” pe care fiecare sportiv il joaca in capul lui, reflecta propriile credinte.
Cum a reusit Bannister sa-si schimbe propriul “joc interior” pentru a dobori recordul nu se stie, dar efectul a fost evident. Brusc, zeci de sportivi au gasit puterea de a depasi aceasta restrictie presupus innascuta. “Jocuri interioare” au fost actualizate si reorganizate, permitand depasirea obstacolelor impuse pana atunci. Acest lucru este un exemplu de cum atitudinea mentala poate afecta capacitati fizice.
Hipnoza sportiva se adreseaza direct partii din minte care este responsabila de “jocul interior”.
Prima strategie este de a elimina toate elemente negative din jocurile mentale si de le inlocui cu asteptari pozitive. Vizualizarea poate fi utilizata pentru a accesa cele mai bune performante, pentru a crea o legatura intre aceste sentimente si jocul actual.
Transa sportiva poate fi folosita si pentru a crea resursele mentale daca acestea nu sunt imediat evidente. De exemplu, un jucator ar putea fi incurajat sa se vizualizeze jucand la fel ca si sportivul lui preferat. Acest lucru poate avea efecte uimitoare.
In final, hipnoza sportiva ajuta prin crearea si consolidarea focalizarii mentale. Sportul si hipnoza se focalizeaza ambele pe concentrarea atentiei pe interior si ignorarea elementelor externe, ambele fiind stari naturale.
Sportul este de asemenea o experienta vie, senzoriala si fizica care este usor de imaginat si unde modificarile si imbunatatirile sunt imediat evidente. Aceasta inseamna ca raspunde foarte bine la vizualizari pozitive.
Atentie, totusi. Desi transa sportiva poate imbunatati performantele fizice si mentale, ea nu poate sa inlocuiasca antrenamentele specifice si nu te poate transforma peste noapte in cel mai bun sportiv din lume! Este nevoie si de multe ore de antrenament si dedicatie.
Ce poate face hipnoza sportiva este sa faca antrenamentele mult mai pline de satisfactii si sa aduca acel mic plus necesar care face diferenta dintre castigatori si invinsi.