Hipnoza si recuperare dupa un accident vascular cerebral

Pe masura ce imbatranim, devin tot mai vulnerabili la diverse boli, cum ar fi tensiune arteriala mare, boli de inima si la accidente vasculare cerebrale.

Accidentul vascular cerebral este cea mai frecventa cauza de dezabilitate fizica datorata unei afectiuni ale sistemului nervos. La persoanele care supravietuiesc dupa un AVC, jumatate din ei vor mai prezenta un deficit luni dupa eveniment.

Vindecarea depinde de localizarea si de extinderea leziunii din creier cauzata de AVC si de capacitatea altor regiuni sanatoase din creier de a prelua functionarea regiunii afectate. In general, cu cat este mai mica lezarea tesuturilor cerebrale, cu atat este mai mica si dizabilitatea rezultata si cu atat este mai mare sansa unei vindecari cat mai complete. Cea mai mare sansa de recuperare a abilitatilor este in timpul primelor 6 luni de dupa un accident vascular cerebral.

Recuperarea anumitor abilitati, precum vorbirea, se face lent. Aproximativ jumatate din toate persoanele care fac un accident vascular cerebral vor avea o perioada indelungata de timp unele dificultati in vorbire, in intelegere si in luarea deciziilor. De asemenea ei pot avea tulburari ale comportamentului, care le afecteaza relatiile cu membrii familiei sau cu prietenii.

Ce este un AVC?
Un AVC apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat.

In cazul in care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenta, exact ca si in cazurile de infarct miocardic. In cazul in care tratamentul medical este inceput cat mai curand dupa aparitia simptomelor, cu atat mai putine celule nervoase vor fi afectate permanent.

Accident vascular cerebral ischemic (AIT)
AVC ischemic este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului. Cheagul de sange se poate dezvolta intr-o artera ingustata care iriga creierul sau poate ajunge in arterele din circulatia cerebrala dupa ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice alta regiune a organismului.

Cheagurile sangvine apar de obicei ca rezultat al altor defecte din organism care determina afectarea circulatiei sangvine normale.

Accident vascular cerebral hemoragic (AVC)

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sangerare in interiorul creierului (numita hemoragie intracerebrala) sau in spatiul din jurul creierului (numita hemoragie subarahnoidiana). Sangerarea in interiorul creierului poate fi rezultatul unei valori crescute pe un timp indelungat a tensiunii arteriale. Sangerarea in spatiul din jurul creierului poate fi cauzata de ruperea unui anevrism sau de tensiunea arteriala crescuta care nu a fost tinuta sub control.

Simptome
Prezenta de simptome ale accidentului vascular cerebral impune un consult medical de urgenta. Simptomele generale ale accidentului vascular cerebral includ debutul brusc al:
– starii de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
– tulburari de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclara, incetosata, cu pete, vedere dubla sau pierderea vederii
– confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti
– tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii
– dureri de cap severe
– simptomele datorate accidentului vascular cerebral ischemic difera de cele ale celui hemoragic. Simptomele depind de asemenea de localizarea cheagului sangvin sau a hemoragiei si de extinderea regiunii afectate
– simptomele AVC ischemic (cauzat de un cheag ce a blocat un vas sangvin) apar de obicei in jumatatea corpului de partea opusa zonei din creier in care este cheagul. De exemplu, un AVC in partea dreapta a creierului da simptome in partea stanga a corpului.
– simptomele unui AVC hemoragic (cauzat de o sangerare in creier) pot fi similare celor produse de AVC ischemic, dar se deosebesc prin simptome legate de tensiunea crescuta in creier, cum ar fi dureri de cap severe, greturi si varsaturi, “intepenirea” gatului, ameteli, convulsii, iritabilitate, confuzie si posibil inconstienta
– simptomele unui AVC pot progresa in curs de cateva minute, ore sau zile, adesea in mod treptat. De exemplu, slabiciunea usoara poate evolua spre o incapacitate de a misca bratul si piciorul de pe o parte a corpului.
In cazul in care accidentul vascular cerebral este provocat de un cheag de sange mare (ischemic), simptomele apar brusc, in decurs de cateva secunde.

In cazul in care o artera care este ingustata deja de ateroscleroza este blocata, de obicei simptomele se dezvolta gradat, in curs de cateva minute sau ore, sau mai rar, in cateva zile.
Daca in cursul timpului apar mai multe accidente vasculare cerebrale de mici dimensiuni, persoana respectiva poate prezenta o modificare treptata a gandirii, comportamentului, echilibrului sau a miscarii (dementa multi-infarct).
Nu sunt intotdeauna usor de recunoscut simptomele unui AVC mic. Ele pot fi atribuite gresit varstei mai inaintate sau pot fi confundate cu simptomele provocate de alte afectiuni si care pot fi asemanatoare.

Cum poate ajuta hipnoza?
Multe din efectele secundare are unui AVC, sunt probleme cu care hipnoterapeutul lucreaza in fiecare zi: furie, apatie, anxietate, demnitate, memorie, stima de sine, depresie, relatii familiale, frustrare sau probleme de somn.

Hipnoza, cu ajutorul tehnicilor specifice si a sugestiilor, incurajeaza neuroplasticitatea (abilitatea creierului de a se reconecta pentru a forma noi conexiuni care sa preia o functie care a fost pierduta prin distrugerea celulelor) si prin reactivarea memoriei musculare (o forma de memorie procedurala care implica consolidarea unei cerinte motorii speciale in memorie prin repetitive – exemple: mersul pe bicicleta, scrisul la calculator sau jucatul de jocuri video, cantatul la pian, etc.).

Metodele utilizate in timpul transei sunt:

  • retrairea evenimentelor din trecut, cand pacientul a avut functia completa a corpului.
  • vizualizarea unor momente in viitor in care pacientul isi va folosi fara probleme partile din corp afectate
  • folosirea unor metafore si sugestii pentru a provoca refacerea sau creearea de noi sinapse
  • vizualizarea a numeroase exercitii pentru intarirea musculaturii si pentru reactivarea memoriei musculare

Acest proces nu este unul imediat ci este nevoie de timp pentru a putea recupera abilitatile pierdute in urma unui AVC. Durata terapiei variaza, in functie de gravitatea AVC, a zonelor din creier afectate si a momentului in care se incepe terapia (medicii recomanda inceperea recuperarii cat mai curand deoarece dupa 6 luni de la AVC sanse de recuperare sunt minime).

Cu ajutorul hipnozei, tehnica care nu face parte din procesul traditional de recuperare, 2 cercetatori din SUA, au reusit sa ajute o pacienta de 66 de ani sa-si recupereze abilitatile fizice, inclusiv miscarea bratului paralizat si mersul fara baston. Hipnoterapia a inceput la 6 luni dupa AVC si a fost la cererea pacientei, dupa ce medicul neurolog exclusese orice posibilitate de recuperare. Hipnoterapia a durat cca 6 luni.

In transa, pacienta a fost indrumata, cu ajutorul exercitiilor de imaginerie, sa-si reaminteasca abilitatile pe care le avusese inainte, cum ar fi momentele petrecute in copilarie cand inota. Pe langa sesiunile de terapie in cabinet, pacienta a primit si inregistrarea transelor, pe care le-a ascultat acasa.
La 1 an de la AVC, s-a observat o imbunatatire considerabila a abilitatilor fizice ale pacientei.

Cercetatorii Jean Holroyd de la Universitatea California din Los Angeles si Alexis Hill de la Permanente Center in Lomita, California, au speculat ca desi terapie de recuperare este recomandata doar in primele 6 luni dupa AVC, capacitatea creierului de a invata noi informatii si procese nu are limita de timp.

Chiar daca hipnoza este o tehnica folosita inca din Antichitate, inca nu cunoastem toate mecanismele prin care functioneaza. Cu toate acestea este folosita tot mai des in medicina ca terapie complementara in tarile occidentale (de exemplu: in locul anesteziei – la dentist, interventii chirurghicale, nastere; la terapie intensiva pt recuperare mai rapida, etc).

Desi inconjurata de mister si deseori inteleasa eronat, hipnoza este o stare care trebuie experimentata si care rareori poate fi povestita, pentru fiecare o traieste in felul lui. Este o experienta unica si personala. Cu toate ca o folosesc de multa vreme in cabinet, si eu sunt mereu fascinata de “abilitatile ei” de a facilita si incuraja vindecarea si depasirea problemelor.

Surse:
https://www.hyptalk.com/hypnosis-and-stroke-recovery
http://www.sfatulmedicului.ro/Accidentul-vascular-cerebral/accidentul-vascular-cerebral-avc_314