Consiliere in cariera

Fa ceea ce-ti place cu adevarat si nu vei mai munci nicio zi din viata ta!” a spus Confucius acum vreo 2.500 de ani.

Alegerea meseriei este un pas mare in construirea viitorului si atunci cand aceasta alegere nu este facuta corect ea poate deveni o camera intunecata cu mai multe usi si cu un gand ce nu-ti da pace: „incotro?!”
Dupa consilierea scolara si consilierea privind ocuparea unui loc de munca, consultanta in cariera, un domeniu relativ nou in Romania, si-a dovedit eficienta in mai toate cazurile de pana acum.
Privita mai degraba ca un serviciu dedicat in exclusivitate somerilor sau persoanelor care isi cauta un loc de munca, consultanta in cariera nu este nici pe departe un serviciu exclusivist, ci o forma de asistenta continua, acordata unei persoane sau unui grup de persoane, in procesul complex de adaptare la mediul schimbator al pietei muncii.
Consilierul in cariera este cel ce ajuta, prin metode si instrumente specifice, la identificarea aptitudinilor necesare pentru practicarea cu succes a unei profesii, la descoperirea intereselor sau preferintelor pentru o meserie dar si la evaluarea, intr-un mod realist a sanselor de reusita.
Iata 5 avantaje pe care cu siguranta le vei avea daca apelezi la un serviciu de consultanta in cariera certificat:
1. Obtinerea unei autocunoasteri profunde
Procesul de consiliere in cariera, realizat de consilieri profesionisti, certificati, urmareste intotdeauna sa ajute clientul sa atinga punctul in care isi cunoaste pe deplin caracteristicile de personalitate, punctele tari, valorile personale, interesele profesionale, abilitatile si competentele sale, adica acele elemente care ii vor indica domeniul profesional in care va obtine cele mai mari satisfactii. Consilierul in cariera va va furniza teste construite in mod profesionist, ce va vor arata caracteristicile care va definesc si pe baza carora va veti construi planul de cariera. Astfel, nu veti mai fi afectat de sentimentul de nesiguranta, de dorinta de schimbare a orientarii profesionale pentru a scapa de starea de frustrare, de nemultumire la locul de munca.
2. Dezvoltarea abilitatilor de gestionare a carierei de-a lungul intregii vieti
Consilierea in cariera urmareste ca, dincolo de solutionarea unei probleme punctuale, sa sprijine clientul in dezvoltarea propriilor abilitati de gestionare a carierei pe toata perioada vietii, astfel incat acesta sa nu mai fie nevoit pe viitor sa apeleze la sprijinul consilierului. Veti invata tehnici pe care le veti putea utiliza de fiecare data cand veti intalni un obstacol in viata profesionala sau in cea personala sau atunci cand veti dori sa va dezvoltati: cum sa va evaluati abilitatile, valorile, interesele; cum sa luati decizii in mod corect; cum sa va setati obiective si cum sa va construiti planuri de actiune pentru atingerea lor; cum sa va documentati in legatura cu o companie, o profesie sau cu tendintele de pe piata fortei de munca; cum sa va redactati CV-ul si scrisoarea de intentie si cum sa va pregatiti pentru interviu etc.
3. Acces la informatii corecte si relevante
Atunci cand intampinati un obstacol legat de cariera, urmatorul pas, dupa ce ati reusit sa va cunoasteti foarte bine, este sa va documentati despre mediul exterior legat de subiectul deciziei pe care trebuie sa o luati: informatii despre piata muncii, despre modul in care decurge un interviu de angajare, despre competentele cerute de angajatori in diferite domenii, despre proceduri legale, redactarea CV-ului potrivit intr-o industrie anume etc.
Multitudinea informatiilor pe care le obtinem din diverse surse este coplesitoare. Acestea pot fi neclare, contradictorii si dificil de sistematizat. Le puteti gasi ca fiind prea generale si dificil de adaptat situatiei dumneavoastra. De asemenea, nu aveti garantia ca acele date sunt corecte, ca provin de la profesionisti sau de la persoane bine intentionate. Prin natura muncii sale, consilierul in cariera este mereu la curent cu tendintele pietei muncii, cu cele mai bune practici legate de domeniul dezvoltarii profesionale si personale, este o persoana care a studiat cele mai eficiente metode de management al carierei. Apeland la serviciile unui consilier in cariera certificat, aveti garantia ca va ghidati dupa informatii corecte, adaptate situatiei dumneavoastra.
4. Asistenta in cautarea si obtinerea unui job
Cu totii stim cat de frustranta si descurajanta poate fi uneori cautarea unui loc de munca potrivit asteptarilor noastre. Numarul foarte mare de oameni care aplica pentru o pozitie face ca sansele de a va fi citit CV-ul, atunci cand aplicati pentru un job pe site-urile de recrutare, sa fie foarte mici. Poate ca v-ati intrebat cum sa va structurati CV-ul, ce informatii sa includeti si pe care sa le lasati deoparte. Sau poate ca ati avut dificultati sa redactati acea scrisoare de intentie care sa il determine pe recrutor sa va sune si sa va cheme la interviu. De asemenea, situatia unui interviu va poate crea emotii descurajante si va poate inhiba in fata unor intrebari dificile ale angajatorului.
Consilierul in cariera este un profesionist pregatit sa va ghideze prin tot procesul de cautare si obtinere a unui loc de munca. El va poate oferi cele mai eficiente strategii de identificare a job-ului dorit, va poate invata cum sa va maximizati sansele de a avea CV-ul citit, va poate invata ce tip de CV si scrisoare de intentie sa alegeti si cum sa redactati aceste documente pentru a impresiona angajatorul. Consilierul va simula pentru dumneavoastra situatia unui interviu. Intr-un mediu confortabil, va veti obisnui cu sentimentul de a fi in fata angajatorului. Consilierul va va ajuta sa va pregatiti raspunsurile pentru intrebarile recrutorului, sa invingeti emotiile negative si sa creati cea mai buna impresie din toate punctele de vedere.
5. Acces la o multitudine de resurse de dezvoltare profesionala
Consilierul in cariera va poate pune la dispozitie sau va poate oferi informatii despre teste, carti, site-uri, metode si tehnici care va vor ajuta sa va dezvoltati pe plan profesional si personal sau care vor conduce catre solutia adecvata pentru rezolvarea situatiei dumneavoastra. Un consilier este mereu in cautarea celor mai potrivite resurse de dezvoltare profesionala si este obligat, conform codului etic, sa isi orienteze activitatea in functie de cele mai bune practici profesionale in domeniu. De asemenea, el participa la forme de educatie continua (training-uri, workshop-uri, conferinte, schimburi de experienta etc.) in cadrul carora este informat despre cele mai noi si mai eficiente instrumente pentru dezvoltarea clientilor sai.