Cine este si ce face un psihoterapeut?

Idea pentru acest articol mi-a venit acum cateva zile cand in urma postarii unui anunț pe facebook, am primit diverse comentarii care mi-au confirmat ceea ce auzisem si mai inainte, faptul ca multe persoane nu stiu cine este si ce face un psihoterapeut/psiholog.

O sa incep cu a doua intrebare deoarece in unul dintre comentarii, ni se reprosa..noua psihologilor… ca nu dam sfaturi (in acest caz pe Facebook). Dragii mei, una dintre cele mai mari greseli, si nu numai a psihologilor, este sa dea sfaturi.

De ce? Pentru ca nimeni nu le asculta, pentru ca nu sunt solutiile lor. Si este normal sa fie asa.

Oricat de mult am povesti, oricat de mult am explica cuiva despre probleme noastre, el/ea nu va putea niciodata sa inteleaga exact ceea ce se petrece in mintea noastra si ceea ce am trait noi. Ca sa nu mai spun ca oricum nu putem povesti tot… pt ca unele lucruri fie nu vrem sa le spunem, fie le-am uitat. Si atunci ce rost isi au sfaturile? Si sunt curioasa… cate sfaturi ati urmat, indiferent de la cine au venit?

Problemele creeaza de cele mai multe ori un cerc vicios din care nu se poate iesi, iar orice incercare nereusita ne consuma energia psihica pana cand ajungem sa renuntam la a mai gasi iesirea. Credeti ca un sfat ar putea ajuta in acest proces?!

Fiecare om este unic si prin urmare fiecare solutie este unica. Chiar daca eu am trait aceeasi experienta ca voi, solutia mea nu va functiona si in cazul vostru. De aceea orice sfat e inutil.

Este adevarat ca simplu fapt de a povesti, declanseaza in minte un proces, proces care poate sa va ajute sa gasiti o solutie… dar aceasta solutie este tot in VOI si nu o veti gasi niciodata in cel din fata dumneavoastra.

Pe site-ul Federatiei Romane de Psihoterapei (www.psihoterapie.ro) gasim urmatoarea mentiune: “Prin psihoterapie se intelege, conform specificatiilor Asociatiei Europene de Psihoterapie (European Association of Psychotherapy – EAP), o disciplina stiintifica de sine statatoare ce trateaza, intr-o maniera cuprinzatoare si planificata, disfunctii, suferinte, tulburari de comportament si boli datorate unor cauze atat psiho-sociale, cat si psihosomatice. In aceste cazuri, tratamentul este realizat cu ajutorul unor metode stiintifice psihoterapeutice si non-medicale sau non-chimice, in cadrul unei relatii terapeutice dintre una sau mai multe persoane tratate si unul sau mai multi psihoterapeuti formati intr-o maniera generala si speciala”.

Obiectivele unui astfel de tratament sunt de a ameliora sau elimina simptomele, de a favoriza modificarea tiparelor comportamentale, a atitudinilor şi relaţionărilor perturbate, şi a procesului de maturizare, de dezvoltare şi a stării de bine fizic şi mental a persoanei. Psihoterapia include cunoştinţele generale stiinţifice psihoterapeutice, precum şi şcoli psihoterapeutice, cum ar fi: psihoterapia psihanalitică, sistemică şi familială, cognitivă şi comportamentală, şi umanistă.

Rolul psihoterapeutului este de a va indruma, el va pune intrebari care sa ajute sa gasiti solutia cea mai potrivita pt VOI. Atunci cand pastrati probleme doar in minte, ele au o putere foarte mare asupra voastra, dar cand le spuneti cu voce tare, ele capata brusc un alt sens si de multe ori o sa va minunati cat de absurde pot fi unele ganduri. In clipa in care le rostiti cu voce tare, mintea voastra incepe brusc sa caute alte explicatii si implicit si solutii.

De multe ori este greu sa gasiti solutia, pentru ca sunteti mult prea subiectivi si atunci aveti nevoie de cineva obiectiv care sa priveasca lucrurile dintr-o alta perspectiva (asa cum spune proverbul: „ Nu poti vedea padurea din cauza copacilor”). Si aici intervine un psihoterapeut.

Deseori le spun clientilor mei sa-si inchipuie ca gasirea unei solutii este precum deschiderea unei usi. Ei au o cheie si 1000 de usi (sau chiar mai multe). Desigur pot face si singuri acest lucru, dar va fi nevoie de foarte mult timp si efort. Deoarece problemele sunt deseori foarte complexe, este posibil ca in spatele usii potrivite sa gaseasca alte usi. Psihoterapeutul are cunostiintele necesare sa va ajute sa alegeti din cele 1000 de usi doar cateva care se potrivesc mai bine cu problema voastra si astfel procesul de gasire a solutiei devine mai usor. Dar retineti, el este expertul in psihoterapie, voi sunteti adevaratii si singuri experti in probleme voastre. La voi este si cheia si usile, toate sunt in mintea voastra.

Relatia terapeutica este liantul dintre ei, si cheia catre succesul terapiei. Relatia se baseaza pe incredere reciproca, fara ea nu exista relatie si nu va exista nici succes. Este foarte important atunci cand decideti sa mergeti psiholog/psihoterapeut sa va informati inainte despre cine este si mai ales ce tip de terapie practica, pt ca sunt multe tipuri de psihoterapie, si desi scopul final este acelasi, metodele folosite sunt diferite. Este foarte bine sa va ascultati instinctul (inconstientul), el stie mereu ce e mai bine pt voi.

Psihoterapia este un proces de schimbare a unor pattern-uri (comportamente sau credinte)… si asa cum stiti si voi, schimbarea presupune timp. Psihoterapia este un proces de dezvatare si re-invatare, si de cele mai multe ori este un proces dureros si greu, pt ca presupune in primul rand sa va infruntati problema fata in fata… Si va asigur ca nu este usor sau placut.

De cate ori ati spus: “Nu pot sa fac asta. Eu mereu am facut lucrurile asa si nu pot sa le schimb!” atunci cand cineva v-a sugerat o schimbare? Multe persoane merg la medic pentru o problema de sanatate si ulterior nu respecta tratamentul…

Credeti ca vor asculta un simplu sfat?!