Ce este Hipnoza?

“Desi plina de mister si evocand  resurse  psihologice exceptionale, hipnoza face parte din viata noastra  de zi cu zi. Fara  capacitatea de a trai transe  hipnotice in timpul  realizarii  unei activitati, viata noastra  ar arata cu totul altfel. Lectura, vizionarea unor  spectacole, audierea muzicii  – fara transa  asociata  lor, nu  ar avea efectul  benefic  pe care  ii cunoastem cu totii, asupra  echilibrului nostru  psihologic, asupra dezvoltarii  universului nostru  interior.  Vizionand un spectacol, uitam cum trece timpul, uitam unde  ne aflam…  si din spectatori devenim actori;  punem intre paranteze constrangerile realitatii  exterioare si principiile logice de raportare la aceasta  si ne lasam complet absorbiti  de  „realitatea”  spectacolului:  ne intristam sau  ne bucuram alaturi  de eroii  preferati, corpul  nostru  realizeaza  involuntar miscarile  asociate  acestor  trairi…  Suntem deja in transa!

Hipnoza clinica utilizeaza intr-o maniera sistematica aceasta  disponibilitate, specific  umana, pentru rezolvarea  unor probleme sau tulburari diverse in fata carora  abordarea logica  ramane neputincioasa.

Constiinta – instanta psihica cu o structura logico-verbala – are o capacitate foarte  limitata de prelucrare simultana  a informatiilor – doar 7 ± 2 elemente informationale. De aceea este absurd sa presupunem ca  mintea constienta este singura responsabila de procesul  adaptarii persoanei la mediu.  Aliatul cel mai pretios  al ei este inconstientul capabil  sa prelucreze simultan foarte multe informatii si considerat de majoritatea hipnoterapeutilor un adevarat  rezervor  de resurse.

Hipnoza ne elibereaza de stereotipurile logice care ne limiteaza  cautarea solutiilor si raspunsurilor, ne face mai flexibili, mai creativi  si faciliteaza  accesul  la aceasta intelepciune profunda, inconstienta,  deseori  imposibil  de  verbalizat.   Psihologii   vorbesc  despre  „memorie implicita”,  „invatare implicita”, sintagme  care se refera la acumularea inconstienta de informatii si de modele comportamentale si care sustin afirmatia  aparent paradoxala pe care M. Erickson o repeta frecvent pacientilor sai in timpul  transei:   „Sunt lucruri pe care le stiti, dar nu stiti ca le stiti;  cand veti sti ceea ce nu stiti ca stiti, va veti schimba! “.

De cate ori nu ni s-a intamplat ca, angajandu-ne in rezolvarea  unor probleme, sa avem senzatia ca nimic  nu ne reuseste, ca suntem parca blocati  si, in cele din urma, sa renuntam sa mai cautam solutia!  Dupa un timp – ore, zile, uneori  doar o noapte („Noaptea este sfetnic bun! “) – solutia problemei ne apare in minte spontan atat de clara incat ne si miram cum de nu am vazut-o pana atunci!  Iata, desi cautarea constienta a solutiei  incetase, cautarea ei inconstienta a continuat. Transa  hipnotica angajeaza  pacientul intr-o cautare inconstienta, creativa, a propriilor solutii, a raspunsurilor unice  la intrebarile lui unice.”

Extras din “Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice” de prof. univ. dr. Ion Dafinoiu si Dr. Jenő-László Vargha.